23 Okt 2012

20 MARCH 2012 kisah hatiku



20 april 2012
Kadang-kadang, Allah pertemukan kita dengan seseorang supaya kita selalu ingat pada-NYA…
Kan…?? 



X pernah aku rasa aman sebelum nie, dan tak pernah aku rasakan ketenangan dalam hubungan nie.. jujur aku katakana, jiwa rasa kosong, seperti c najwa bilang..kosong, kosong, kosong…selama hubungan ini terjalin, banyak sangat dugaan yang harus aku tempuh, terutama sekali bila bedepan dengan pandangan2 family aku… tapi itu semua tak penting bagi aku, apa yg paling penting adalah kesabaran… syukur utk masa ini, segalanya telah berubah… yang semua tak2 tu menjadi ya2…
Cinta memang tak boleh dipaksa, nak toleh kebelakang? Sama sekali aku tak nak!! Orang bilang, hidup kna terus maju ke depan..begitu juga aku, apa yang dah berlaku sebelum ni, biarlah ianya dijadikan teladan dan terus lenyap begitu saja… apa yang aku harapkan untuk hari ini dan seterusnya, biarlah keikhlasan mereka berpanjangan..dan bukan hanya sekadar dimata2 sahaja, hal ini yg selalu bermain difikiran ni, tapi..alhamdulillah…semuanya baik2 saja…syukur… (tepuk dada, tanyalah iman!!)
Pertemuan tidak dirancang, perkenalan yang sama sekali tidak disangka yang akhirnya mendatangkan kebahagiaan…begitulah kisah hidup aku dengannya…yang Cuma difikir masa ni, bagaimana nak majukan diri kita..kan sayang… J

Bertemu di MukaBuku
Ku jatuh hati padamu

Bukan tak nak mengaku
Tapi hati rasa malu

Senyum mu menawan menawan
Kau buat hatiku tertawan

28 March 2012 (Rabu) ini adalah tarikh keramat..disini lah bermulanya perkenalan kami yang bukan hanya setakat sehari 2 hari saja, tapi berpanjangan…sehingga sekarang, yang tiada penghujungnya…kenal2 rupanya dea satu kampong sama aku…dan dari sini juga aku tahu siapa dia, he is my elder brother’s and sister’s friends…hanya 22 hari saja kawan, dan seterusnya menjadi lebih mesra (couple)… 28 March, kalau nak tahu berapa tarikh aku couple, cubalah kira…hahaha! Dari minggu pertama aku kenal dia, masa tu aku dah rasa something tak kena dengan hati aku nie.. masih aku ingat, tapi tak tahulah berapa hb dea kol aku, ya Allah, masa tu aku pnya jantung macam nak jatuh, kaku mulut aku nak bercakap..yang berdiri jadi duduk…nie baru kolling, belum lagi jumpa..teketar2 tangan..heheh J tapi akhirnya..??
20 April 2012- inilah tarikh aku couple sama dea..dengan rasminya..aku serahkan segala2nya..untuk pertama dan terakhir..yang aku inginkan Cuma dea sahaja… kalau x silap, gara2 citer pasal baju made in JAKARTA la citer kami ne berpanjangan. Orang bilang, jatuh cinta dalam masa jangka pendek tak msuk akal, tapi bagi aku? Itu Cuma perkara biasa sahaja..masing2 punya hati kan..manalah kita tahu !! dalam masa kami couple, banyak sangat dugaan tu dating..bertubi2 orang kata! Ini puncanya semua dari aku, seperti dea kata, kalw perempuan bial ditegur, dea akn brubah terus..tapi…tidak bagi aku!! Mengaku sangat2 depan korang semua.. aku memang x masuk teguran, nasihat.. serius aku katakana, buat apa aku nak malu? Itu dah terang2 silap aku..dah lebih 3x, lebih 10x , hampir 50x mgkin…masalah jak dengan hubungan ne..,nak dikata bukan jodoh? Tak juga..sebab apa saja masalah yg timbul,, pastinya ada jalan selesainya… puas dah kesengsaraan tu dea rasa..tapi knp bukan aku?!! Disaat2 hbgn ne hncur..di situlah baru ada pnysalan… kenapakah ituuu??!!
3 hari sebelum 9 Mei..cinta terhalang oleh family aku..apa kami rasa masa tu?? Olenn kan sayang?? Hehe.. J rasa…rasa..apa yang kami rasa semua tu tak terungkap..biarlah Allah saja yg tahu masa tue,tak perlulah nak diungkapkan sebab pastinya Allah akan bantu… dimana setiap kesabaran itu ada buahnya…kan?? Kamu pernah ke rasa? Bila cinta terhalang?ianya sangat perit kan??pedih sekali…bukankah begitu?? Kalau dulu2 nak dibandingkan dengan sekarang, sma shaja alasannya kan..cuba fikir sendiri.. just ak nak bilang, ‘ kita tak tahu apa ada dalam hati seseorang itu, meskipun diluaran ianya Nampak jahat/buruk…siapa kita untuk menilai seseorang itu? Meski sekalipun dalamnya jahat/buruk..tapi tak mungkin dea tetap jahat/buruk…kann??manusia diciptakan oleh Allah…sama sahaja, tiada beza..yang Cuma membezakan mnusia ant mnusia ialah ketaqwaan, keimananya pada Allah… :salah di mata kalau tak Nampak, salah tafsiran kalau tak dinilai:… fikir dan renung2kan.. sebelum nie, memang aku pernah begini, menilai pasangan orang dan akhirnya berlaku pertengkaran..semuanya terjadi disekeliling aku..tapi itu dulu, bila difikir, buat apa kita nak hslsng? Mgkin itu adalah yg terbaik untuknya kan… just aku nak tengok sibling aku hepi saja..hepi dngan hdupnya, hepi dgn psangannya..dan semualah,,,itu sudah cukup bagi aku..semua sama saja..apa hak aku nak larang2 mereka??kan… fikir..dan renungkan..
Akhirnya… aku putuskan untuk tetap ingin bersamanya..meskipun ada yg tak suka, meski aku tahu hubungan ne sulit untuk diteruskan..semua tu tak penting bagi aku. Aku hanya inginkan kebahagiaan..itu saja pun!! Tolong fahami~ dan sebelum ne, ak tak pernah nak larang2 kmu nak bahagia dengan siapa2 ja…tapi knp pla ak jadi mangsanya??? Persoalannya?? Kenapa kahh?? Tapi tak pe, persetankan semuanya…soalan tu?..yg mungkin tak ada penghujungnya,, biasalah manusia nie, bila saja Nampak orang tu tak da masa hadapan yg cerah..nah~ situlah bersangkut paut 1001 kehitaman hatinya.. yg mngkin bisa menjahanamkan pemikiran bersihnya..!!sorryy!!..
12 June 2012..ini tarikh aku berada dekat UITM !! selama ini lah juga deal ah yg risaau serisauu2nya tentang aku…tapi aku tak nafikan..family aku pun sama juga.. risau, serisau2nyee~!! Dan disini lah juga,, gempa hati runtuh berkecai..ai nah, apa aku cakap nie? Di sinilah kebodohan aku muncul..ai nah faran..kenapalah ketubalan kau tu ?? masalh besar, tamparan hebat aku bagi kat dea.. ya Allah, kenapa lah tu arhh… teruk sngt, yg hnya mampu aku buat masa tu…pujuk, doa dan solat hajat..itu saja.. tapi..semua tak berhasil, mkn x hbes, tidur tak lena…aii!! Macam taie lah :P..

keesokan harinya...jumaat!! masa tu, aku dah nak balik kampung...ini masih dalam proses pergaduhan besar2an... first skali aku pegi 1borneo,, masih lepas kat sini...tapi..bila saja ak mula nampak wawasan plaza, centre point, wisma merdeka!! disitulah kekacauan fikiran berlaku..pegi sana, situ, sini,,,aiiih~ semua tempat tu dah ak pernah pegi dgn dea..! e-Noveal, KFC, mana lagii?? semualah...aii..orang joli xde la nak nanges2 ne.. tapi aku? becurahan aing mata ani keluar...nda mau berhenti..teruk!
bila sampai jak kat umah, last2 aku fikir dan aku putuskan semuanya just berserah sebab aku tak kuat sudah..akhirnya aku bgitahu kat dea..dengan cara nie.. " klw kw nak lpaskan aku, kasi lpas la..mgkin itu terbaik untuk kau...sbb ak sdar, cinta mmg x boleh dipaksa, bila hubungan ne dah tak bermakna lagi, mgkin aku akan pergi kl tggl kat situ..sbb ak xsggup nk duduk kat rumah ne, apatah lg kg ne...bnyk sgt knangn..bila dh dapat pengganti...just bgitahu aku...sebab..ak setia..tetap menanti kw..."
wait for result... tak disangka la..dea masih terima aku masa tu..tetiba jak minta kol..x tahu sudah aku nak cakap apa... mungkin dea jodoh ku?? adakah?? alhamdulillah.. slpas jak masalah ne selasai..antara aku sama dea..dah x ada apa2 lagi rahsia yg tersembunya.. don't worry be happy, smua dah aku tau...dan aku nampak sangat perubahan dirinya...syukur~ Alhamdulillah...

(bersambung lagiii....)

0 ulasan:

Catat Ulasan