30 Okt 2012

MENYAMPAH

Cerita melayu makin mengarut



Yuhuu~!! Malam semua… tak tahu nak cite apa, just update jak ne..busaan~!! persoalannya sekarang, kenapa ya zaman sekarang ni, yg canggih dgn teknologinya… tpi mnusia xpenah nak manfaatkan kecanggihan tu dgn betul~ eih.. menyampah aku dengan citer2 yg sekarang dorang paparkan di tv ne..terutama sekali citer MIMPI CINDERELLA.. aii nah~ punya menyampah aku tengok cite ne..langsung masuk penjara! Bengong~!! Makin stress aku dengan tv ne… ya Allah!! Sangatlah menyampah~!! Dah la.. takat inijak aku mampu kongsii…




23 Okt 2012

20 MARCH 2012 kisah hatiku



20 april 2012
Kadang-kadang, Allah pertemukan kita dengan seseorang supaya kita selalu ingat pada-NYA…
Kan…?? 



X pernah aku rasa aman sebelum nie, dan tak pernah aku rasakan ketenangan dalam hubungan nie.. jujur aku katakana, jiwa rasa kosong, seperti c najwa bilang..kosong, kosong, kosong…selama hubungan ini terjalin, banyak sangat dugaan yang harus aku tempuh, terutama sekali bila bedepan dengan pandangan2 family aku… tapi itu semua tak penting bagi aku, apa yg paling penting adalah kesabaran… syukur utk masa ini, segalanya telah berubah… yang semua tak2 tu menjadi ya2…
Cinta memang tak boleh dipaksa, nak toleh kebelakang? Sama sekali aku tak nak!! Orang bilang, hidup kna terus maju ke depan..begitu juga aku, apa yang dah berlaku sebelum ni, biarlah ianya dijadikan teladan dan terus lenyap begitu saja… apa yang aku harapkan untuk hari ini dan seterusnya, biarlah keikhlasan mereka berpanjangan..dan bukan hanya sekadar dimata2 sahaja, hal ini yg selalu bermain difikiran ni, tapi..alhamdulillah…semuanya baik2 saja…syukur… (tepuk dada, tanyalah iman!!)
Pertemuan tidak dirancang, perkenalan yang sama sekali tidak disangka yang akhirnya mendatangkan kebahagiaan…begitulah kisah hidup aku dengannya…yang Cuma difikir masa ni, bagaimana nak majukan diri kita..kan sayang… J

Bertemu di MukaBuku
Ku jatuh hati padamu

Bukan tak nak mengaku
Tapi hati rasa malu

Senyum mu menawan menawan
Kau buat hatiku tertawan

28 March 2012 (Rabu) ini adalah tarikh keramat..disini lah bermulanya perkenalan kami yang bukan hanya setakat sehari 2 hari saja, tapi berpanjangan…sehingga sekarang, yang tiada penghujungnya…kenal2 rupanya dea satu kampong sama aku…dan dari sini juga aku tahu siapa dia, he is my elder brother’s and sister’s friends…hanya 22 hari saja kawan, dan seterusnya menjadi lebih mesra (couple)… 28 March, kalau nak tahu berapa tarikh aku couple, cubalah kira…hahaha! Dari minggu pertama aku kenal dia, masa tu aku dah rasa something tak kena dengan hati aku nie.. masih aku ingat, tapi tak tahulah berapa hb dea kol aku, ya Allah, masa tu aku pnya jantung macam nak jatuh, kaku mulut aku nak bercakap..yang berdiri jadi duduk…nie baru kolling, belum lagi jumpa..teketar2 tangan..heheh J tapi akhirnya..??
20 April 2012- inilah tarikh aku couple sama dea..dengan rasminya..aku serahkan segala2nya..untuk pertama dan terakhir..yang aku inginkan Cuma dea sahaja… kalau x silap, gara2 citer pasal baju made in JAKARTA la citer kami ne berpanjangan. Orang bilang, jatuh cinta dalam masa jangka pendek tak msuk akal, tapi bagi aku? Itu Cuma perkara biasa sahaja..masing2 punya hati kan..manalah kita tahu !! dalam masa kami couple, banyak sangat dugaan tu dating..bertubi2 orang kata! Ini puncanya semua dari aku, seperti dea kata, kalw perempuan bial ditegur, dea akn brubah terus..tapi…tidak bagi aku!! Mengaku sangat2 depan korang semua.. aku memang x masuk teguran, nasihat.. serius aku katakana, buat apa aku nak malu? Itu dah terang2 silap aku..dah lebih 3x, lebih 10x , hampir 50x mgkin…masalah jak dengan hubungan ne..,nak dikata bukan jodoh? Tak juga..sebab apa saja masalah yg timbul,, pastinya ada jalan selesainya… puas dah kesengsaraan tu dea rasa..tapi knp bukan aku?!! Disaat2 hbgn ne hncur..di situlah baru ada pnysalan… kenapakah ituuu??!!
3 hari sebelum 9 Mei..cinta terhalang oleh family aku..apa kami rasa masa tu?? Olenn kan sayang?? Hehe.. J rasa…rasa..apa yang kami rasa semua tu tak terungkap..biarlah Allah saja yg tahu masa tue,tak perlulah nak diungkapkan sebab pastinya Allah akan bantu… dimana setiap kesabaran itu ada buahnya…kan?? Kamu pernah ke rasa? Bila cinta terhalang?ianya sangat perit kan??pedih sekali…bukankah begitu?? Kalau dulu2 nak dibandingkan dengan sekarang, sma shaja alasannya kan..cuba fikir sendiri.. just ak nak bilang, ‘ kita tak tahu apa ada dalam hati seseorang itu, meskipun diluaran ianya Nampak jahat/buruk…siapa kita untuk menilai seseorang itu? Meski sekalipun dalamnya jahat/buruk..tapi tak mungkin dea tetap jahat/buruk…kann??manusia diciptakan oleh Allah…sama sahaja, tiada beza..yang Cuma membezakan mnusia ant mnusia ialah ketaqwaan, keimananya pada Allah… :salah di mata kalau tak Nampak, salah tafsiran kalau tak dinilai:… fikir dan renung2kan.. sebelum nie, memang aku pernah begini, menilai pasangan orang dan akhirnya berlaku pertengkaran..semuanya terjadi disekeliling aku..tapi itu dulu, bila difikir, buat apa kita nak hslsng? Mgkin itu adalah yg terbaik untuknya kan… just aku nak tengok sibling aku hepi saja..hepi dngan hdupnya, hepi dgn psangannya..dan semualah,,,itu sudah cukup bagi aku..semua sama saja..apa hak aku nak larang2 mereka??kan… fikir..dan renungkan..
Akhirnya… aku putuskan untuk tetap ingin bersamanya..meskipun ada yg tak suka, meski aku tahu hubungan ne sulit untuk diteruskan..semua tu tak penting bagi aku. Aku hanya inginkan kebahagiaan..itu saja pun!! Tolong fahami~ dan sebelum ne, ak tak pernah nak larang2 kmu nak bahagia dengan siapa2 ja…tapi knp pla ak jadi mangsanya??? Persoalannya?? Kenapa kahh?? Tapi tak pe, persetankan semuanya…soalan tu?..yg mungkin tak ada penghujungnya,, biasalah manusia nie, bila saja Nampak orang tu tak da masa hadapan yg cerah..nah~ situlah bersangkut paut 1001 kehitaman hatinya.. yg mngkin bisa menjahanamkan pemikiran bersihnya..!!sorryy!!..
12 June 2012..ini tarikh aku berada dekat UITM !! selama ini lah juga deal ah yg risaau serisauu2nya tentang aku…tapi aku tak nafikan..family aku pun sama juga.. risau, serisau2nyee~!! Dan disini lah juga,, gempa hati runtuh berkecai..ai nah, apa aku cakap nie? Di sinilah kebodohan aku muncul..ai nah faran..kenapalah ketubalan kau tu ?? masalh besar, tamparan hebat aku bagi kat dea.. ya Allah, kenapa lah tu arhh… teruk sngt, yg hnya mampu aku buat masa tu…pujuk, doa dan solat hajat..itu saja.. tapi..semua tak berhasil, mkn x hbes, tidur tak lena…aii!! Macam taie lah :P..

keesokan harinya...jumaat!! masa tu, aku dah nak balik kampung...ini masih dalam proses pergaduhan besar2an... first skali aku pegi 1borneo,, masih lepas kat sini...tapi..bila saja ak mula nampak wawasan plaza, centre point, wisma merdeka!! disitulah kekacauan fikiran berlaku..pegi sana, situ, sini,,,aiiih~ semua tempat tu dah ak pernah pegi dgn dea..! e-Noveal, KFC, mana lagii?? semualah...aii..orang joli xde la nak nanges2 ne.. tapi aku? becurahan aing mata ani keluar...nda mau berhenti..teruk!
bila sampai jak kat umah, last2 aku fikir dan aku putuskan semuanya just berserah sebab aku tak kuat sudah..akhirnya aku bgitahu kat dea..dengan cara nie.. " klw kw nak lpaskan aku, kasi lpas la..mgkin itu terbaik untuk kau...sbb ak sdar, cinta mmg x boleh dipaksa, bila hubungan ne dah tak bermakna lagi, mgkin aku akan pergi kl tggl kat situ..sbb ak xsggup nk duduk kat rumah ne, apatah lg kg ne...bnyk sgt knangn..bila dh dapat pengganti...just bgitahu aku...sebab..ak setia..tetap menanti kw..."
wait for result... tak disangka la..dea masih terima aku masa tu..tetiba jak minta kol..x tahu sudah aku nak cakap apa... mungkin dea jodoh ku?? adakah?? alhamdulillah.. slpas jak masalah ne selasai..antara aku sama dea..dah x ada apa2 lagi rahsia yg tersembunya.. don't worry be happy, smua dah aku tau...dan aku nampak sangat perubahan dirinya...syukur~ Alhamdulillah...

(bersambung lagiii....)

16 Okt 2012

SHIRT COUPLE FARA^JUN

T-SHIRT COUPLE STORY



Morning Tuesday! Cuaca yg agk pns hri ne... Alhamdulillah masi diberi kesempatan untuk meneruskan hidup.. fisabilillah... by the way, hari ni aku nak cerita pasal baju..alang2 xda nak dibuat kan..mula la idea gila2 ne nak menulis..entam saja lah betul atau tak...hahaha~!! nk di ikutkn hati..mati jadinya...huhu..pnwr lh sgt..dgn mnulis pagi buta2 ne..wlaupn ak ada mslh skg!
oh ya, baju nie dulu ak beli ak ingat just hanya 1 helai jak..tapi rupa2nya 1pair bah.. dh nama couple shirt..yg aku ne pun satu! Nak kata bodoh? X jugak..! alang2 namanya promosi kan.. aku apa lagi, angktlh trus...x perasan  ada tulis 1pair rupanyee..just tguk gmbr jak mula2 kat katalog tu..tapi xpe..dh nma rzki..scara kbtulan la tu kot..org bilang..rezeki jgn di tolakk, maut jgn dicari..dn aku pun bgi kat boyfriend aku baju tu..bkn d rncg pun!! Dea 1, aku 1.. nmpklh perfect sangat kalaw ada pasangnye.. Fara <3 Jun..!!
ini baju first kmi yg sma btul2, biarpn psgn lain dh berlambak, itu aku x kira!! Yg pnting ak hepi sgt2!! Biar org bilang jakun...tapi aku x pduli...yg pnting skali ada mkna dgn bju nie! Nak tau apa?? Jeng..jeng..jeng!! main2 saja!! Tapi kan, msti ada mkna ba stiap apa pemberian kita..mustahil la korang x tahu..!!
walaupun bju nie kami blum pnh pakai..Cuma sentuh saja, tpi insyaallah satu hari nanti, aka nada masanya... kan mr.jun?? hahahaha...O-o dh x tau nak cakap apa...hilang dh focus aku.....serabuttt..masalah... please oh my babies~ dunt angry2 me..forgive and forget me...tq!!!

TAMAT
HACKED : FARA

13 Okt 2012

REZEKI DATANG BERGOLEK

REZEKI DATANG BERGOLEK

Welcome to university teknologi mara cawangan sabah, kota kinabalu




For the first time masuk uitm k.k !! ouh! No pulak, for the second time came to uitm k.k! on 7 june 2012.. arrghh! I’m so stress tau bila dah dapat roomate yang non-muslim..keluhan pertama yg kluar dri mulut aku! Hamper nak menanggis tauu~~..hahaha!! lucu la I ne :P, dan paling penting korang mesti tau… aras paling tertinggi… ARAS 5 .. haha! Dah la aku kurus,, naik..trun..naik..turun..bhooaa!! paling menang tauu!! Tapi cayalah…best dea pnya pemandangan.. u all nak tinguk? Joomm terjaahh~!!



Kalau u all nak tau..inilh pmndgnnya.. best tauu..org sabah bilang SIUK bah..hhehe!! tapi ni di saat2 terakhir aku kat sini…last paper tau… pagi2 jam 6 dah bangun..smgt..hehe… dah nak kuar topic dh ne..ceeh waa~ hahaha! Then, dkt sini, ramai kenalan tau.. paling penting girl la weii~ bwt pe boy !! x berminat langsung.. mintak pujinyee adalah…~
Dalam satu mggu kami orentasi, dah nak cerita ne.. 1st day.. gilerr~!! Masuk dewan,..serba mewah urg bilang uii~!! Basar gink…laa~ xpla ak gmbr…tapii..fuyoo..besar…kalah rumah! Tp ak xbilang klh dwn ums.. tu jgn lwnlh…menang lah tu korg… tapi ak sgtsgt brsykur sbb sedetik pn d hati ni x penah nak tfkir yg ak akn dpt jejaki ke Universiti tau..!!
Dalam masa 1mggu tu..hari k’3nya ak x silap…fuh~ syafakillah utkku.. demam aku…org brunei bilang..ketuungkalan bah..hahaha!! dah la bangunnya jam 4… ada turn lagi nak mandi..mna nk mgiron, mna nak pkai bju..solat segala…ya Allah , kesiann tauu~!! Dah tu endingnye jam 12..haiiyh~ teruk tau…kna marah2 lagi…derr~!! Yg aku suka wat dee jak..pling best..kolling sma c mr. aii nah..bangkung2 lagi mata atu…nangis2 lagi bah skali~~ .. esoknya..nah…tabal bawah mata..hahahahaa! punye teruk kw faran!..cehh~ tu mula2..mcm knk2 jua bah…sandih tau! Hahaha!!~
Sempat lagi tau aku snap2…jap yaa~ terjah dulu..ini la kwnkwn aku masa orentasi..ada yg PRA ada yg DIP..almaklumm~~ ;) rezeki masingmasing kann??!






Inilah kawan2 aku tyme orentasi..nak p mna msti ber’4..ikung! hahaha~!!
Best sesangat la kunun nye orentasi tu..but it’s okay la..hahah!! kebiasaan nye mmg bgitu bah!!
4 bulan aku di sini… xkerasaan bah…di saat2 akhir tu la aku sedih..trkenang kngn paling indah..mana sama classmate.. roommate nye..aduii.. best sesangat !! ak nak citer pasal roommate la dulu ye…
Dah x smpai 1 mggu ak dh biasa dengan dorang… aku bilang hari tu x suka kan bkwn dgn non-muslim ni..tpi itu salah ! tersalah tafsiran ! sist and c mr. dah bilang…bgus lagi kwn sma non- bah…weyhh~ tapi aku?? Membantah habis2an bah dulu..tapi skg x! aku lagi suka dri yg x sama agama…bukan nak kata apalah.. ak tau juga hukum hakam bla kita bkwn sama non-muslim ne …. Bestnye..dorang lebih memahami!! Paling penting sekali~!! Ada la satu org ne…roommate aku juga bah… dea prnh tgur n tnya aku… beginiii~ she: “faran, kau sudah solat? “ me : “dalam hati (ya allah, baiknya dea..kasi ingt aku ) then aku bilang la.. belum Lgi..hhe ;) she: “ohh,, ingt sudh, kw solat laa” me : oke..kjp lagi…. Ya Allah ya Tuhanku, xsgka.. non-muslim tu..lbih fhm ..aii..sgguh baik.. dn trus trglah… dh mcm family tau.. err~~ rindu gilerr aku tau.. oh ya! Nak tau tak?? Jom terjahhh… my beloved roommate…. 




yg ne nama dea elysa…nice gurl tau…




yang ne nama dea Onna… umur dea 20th…nice smile 



yang ne..nama dea richel..sii kecik molek…rendh dari aku..nice 
I realllyyyyyyyy misssssss my roommate !!argghhh~!! so~ dunt judge a book by it’s cover….hahahaha``~~!!! :P
Al kesah classmate aku pulo..kekadangnye macam berpuak2 derr…astaga!! Apa halnye…tapi..ak nak kasi kamu terjah juga…okey~!!



Inilah orang kelass aku…tapi ada yg menghilangkan diri lagi…sebab ESKEP !! hahahaha~!!

TAMAT…